Žilina v odvete 1. predkola EL iba remizovala s Kutaisi, no postúpila

12.07.2013 Celý región

Žilina 11. júla (TASR) - Futbalisti MŠK Žilina sa prebojovali do 2. predkola Európskej ligy UEFA 2013/2014. Vo štvrtkovom odvetnom dueli 1. predkola však zverenci trénera Adriána Guľu nepotešili svojich fanúšikov a s gruzínskym Torpedom Kutaisi iba remizovali 3:3, keď sa dvakrát gólovo presadil Róbert Pich, jeden zásah pridal Tomáš Majtán. Torpedo malo vo svojom strede taktiež dvojgólového Tornikeho Kapanadzeho, konečnú podobu divokého rezultátu stanovil Aleko Mzevašvili.

Žilinčania mali šťastie, že súpera pred týždňom zdolali vonku jasne 3:0 a vypýtali si konfrontáciu so slovinským tímom Olimpia Ľubľana. Šesťnásobný slovenský majster nastúpi najskôr vo štvrtok 18. júla v Ľubľane, odveta je na programe 25. júla na štadióne pod Dubňom. V tejto fáze už zasiahnu do diania aj ďalšie dva slovenské kluby - FK Senica a AS Trenčín.

odveta 1. predkola Európskej ligy:

MŠK Žilina - Torpedo Kutaisi 3:3 (2:1)
Góly: 17. Majtán, 23. a 62. Pich - 29. a 61. Kapanadze, 79. Mzevašvili. Rozhodca: Pilav (BaH), ŽK: Piaček - Gigauri, Kapanadze, Pircchalava, 3197 divákov.
/prvý zápas 3:0, do 2. predkola postúpil MŠK Žilina/

zostavy a striedania:

MŠK Žilina: Dúbravka - Mabouka, Piaček (77. Vavro), Akakpo, Ceesay - Pečovský, Škvarka (64. Paur) - Mihalík, Bello, Pich (87. Žilák) - Majtán

Kutaisi: Migineišvili - Sandochadze (60. Gorozia), Čanturia, Chelidze - Cincadze (69. Pircchalava), Gigauri - Tabatadze, Kuchianidze, Gabadze - Kapanadze, Mzevašvili (81. Jikia)


Priebeh zápasu

Kvalitatívny rozdiel medzi mužstvami dostatočne vyjadril už výsledok prvého zápasu. Vo formálnej odvete nechceli Žilinčania riskovať a prvých 15 minút viac-menej len vyčkávali, s čím gruzínsky súper vyrukuje. Hostia však nepredstavovali v ofenzíve žiadne veľké nebezpečenstvo a tak ich neminul trest, pričom hneď prvá strela do priestoru brány v 17. minúte sa skončila gólom v ich sieti. Škvarka prihral Majtánovi, ktorého prvá strela mierila do stredu brány, no brankárom vyrazenú loptu útočník MŠK pozorne sledoval a na druhý pokus ju technickým ďobnutím poslal do brány - 1:0. V priebehu 23. minúty mal Majtán tri výborné šance na zvýšenie skóre, pričom najmä jeho hlavička z hranice malého vápna volala po góle, ale Migineišvili vytiahol bravúrny zákrok. Lopta sa dokotúľala k voľnému Pichovi a ten zblízka využil ponúknutú šancu - 2:0. V 29. minúte sa hráči Žiliny vo veľkom počte vyrojili na polovičku súpera, na čo Kutaisi odpovedalo po pekne zrealizovanom brejku výstavným gólovým kúskom z kopačky Kapanadzeho - 2:1. Aktivita hráčov Žiliny opadla, Torpedo vycítilo šancu na vyrovnanie a veru nebolo od neho ďaleko. V 38. minúte Gigauri vyprášil rukavice Dúbravku, hostia dvakrát reklamovali ruku domáceho hráča v šestnástke, Sandochadze po rohu hlavičkoval tesne vedľa pravej žrde.

Druhý polčas sa hodnú chvíľu niesol v znamení nudného medzišestnástkového futbalu, po hodine hry našťastie prebrali divákov dva zlepené góly. V 61. minúte Piaček nezasiahol v súboji s Kapanadzem, ten sa šikovne zbavil brániaceho stopéra a poslal loptu po ľavej ruke Dúbravku presne k žrdi - 2:2. Zo zmazania dvojgólového manka sa však hostia dlho netešili, už o minútu Mihalík nakreslil prihrávku na nabiehajúceho Picha, ktorý krok pred bránkovou čiarou nemohol nedať - 3:2. V 79. minúte z nemožného uhla vyrovnal Mzevašvili, keď využil nedorozumenie medzi Dúbravkom a Ceesayom - 3:3. Streleckým hodom už bol koniec a zápas sa skončil zaslúženou remízou. Žilinčania síce s prehľadom postúpili, avšak dopustili sa hrubých chýb v defenzíve a celkovo výkonom nepresvedčili.

Adrián Guľa, tréner MŠK Žilina: "Videli sme atraktívne stretnutie so šiestimi gólmi. Dnes sa ukázalo, aký extrémne dôležitý výsledok sme dosiahli vonku. Hráči Kutaisi totiž potvrdili, že nie sú žiadni 'nazdárci'. My sme dobre vstúpili do zápasu, viedli sme 2:0, ale potom už chalani prestali hrať jednoducho a súper to využil neskutočnými gólmi na vyrovnanie. Je dobré, že sme urobili dôležitý krok a dostali sa ďalej, ale naozaj nás čaká ešte tvrdá robota. Ukázali sme totiž len kvalitné úseky a to nie je náš cieľ, my chceme byť dominantným tímom 90 minút. Ideme ďalej, ale opakujem, čaká nás veľa práce. Nebudem hľadať vinníkov chýb v dnešnom stretnutí, zanalyzujeme si zápas ako celok."

Gerard Zaragoza, tréner Torpeda Kutaisi: "Myslím si, že ľudia si prišli na svoje a videli pekný zápas. O postupe Žiliny sa rozhodlo už v Kutaisi, ale dnes sme podali slušný výkon. Aj preto bol rozdiel medzi oboma duelmi markantný. Futbal je futbal, všetko je v ňom možné, aj to, že sme vonku strelili tri góly. Máme mladý tím, musíme tvrdo pracovať, s tréningom sme začali len pred troma týždňami. Žilina možno nemá lepších hráčov ako my, ale má lepšie mužstvo a tak zaslúžene postúpila."


Súperom Senice v 2. predkole bude čiernohorská Podgorica


Súperom slovenského vicemajstra FK Senica v 2. predkole Európskej ligy UEFA 2013/2014 bude čiernohorský tím Mladost Podgorica, ktorý si postup vybojoval cez maďarský FC Videoton. V prvom dueli vyhral Videoton doma 2:1, v odvete ale inkasoval od vylúčením oslabeného súpera v 92. minúte gól z pokutového kopu a po prehre 0:1 vypadol.

Šiesty celok uplynulého ročníka najvyššej ligy Čiernej Hory bol podľa prezidenta FK Senica Viktora Blažeka šťastnejším tímom. "Prvý zápas som videl naživo, druhý som sledoval prostredníctvom internetu. Podgorica premenila v dvoch zápasoch dve penalty, ktoré ju v konečnom dôsledku posunuli ďalej. Bola v tejto dvojici šťastnejším tímom. Dostať gól prakticky v posledných minútach, keď máte o jedného hráča na ihrisku viac, to musí byť pre Videoton šok. Pre nás to znamená síce dlhšie cestovanie, ale na súpera sa veľmi tešíme," povedal Blažek pre klubový web.

Prvý zápas druhého predkola je na programe 18. júla v Senici, pravdepodobne o 19.30 h. Odvetný zápas sa hrá o týždeň neskôr v Čiernej Hore.

Futbalisti bulharského klubu Levski Sofia skončili svoje účinkovanie už v 1. predkole. Po domácej remíze 0:0 prehrali v odvete na ihrisku kazaškého Irtyšu Pavlodar 0:2 a s pohárovou Európou sa lúčia.

Odvety 1. predkola EL 2013/2014:

Irtyš Pavlodar – Levski Sofia 2:0 (2:0)
Góly: 6. Mirzajev, 13. Bakajev (z 11m), ČK: 12. Dimov (Levski)
/prvý zápas 0:0, postúpil Pavlodar/

Gefle – Trans Narva 5:1 (1:0)
Góly: 17. Hansson, 47. Oremo, 50. Dahlberg, 71. Tönros - 82. Lvov, 90.+2 Oremo, ČK: 30. Šesterkov (Trans)
/prvý zápas 3:0, postúpilo Gefle/

Chazar Lenkoran – Sliema Wanderers 1:0 (1:0)
Gól: 29. Amirguľjev, ČK: 84. Amirguľjev – 73. Baldacchino
/prvý zápas 1:1, postúpil Chazar/

Pjunik Jerevan – FK Tetovo 1:0 (0:0)
Gól: 90.+3 Avzazjan
/prvý zápas 1:1, postúpil Pjunik/

FK Ventspils – Airbus Broughton 0:0
/prvý zápas 1:1, postúpil Ventspils/

FC Santa Coloma – Breidablik 0:0
/prvý zápas 0:4, postúpil Breidablik/

Mladost Podgorica – Videoton FC Fehérvár 1:0 (0:0)
Gól: 90.+2 Kneževič (z 11m), ČK: 82. Marković (Podgorica)
/prvý zápas 1:2, postúpila Podgorica/

FK Aktobe - Gandžasar Kapan 2:1 (1:1)
Góly: 2. a 54. Kapadze - 35. Beglaryan
/prvý zápas: 2:1, postúpilo Aktobe/

Dinamo Minsk - Kruoja Pakruojis 5:0 (4:0)
Góly: 5. Bykov, 15. Alonso, 16. a 17. Syčev, 71. Chvaščinskij
/prvý zápas: 3:0, postúpil Minsk/

FK Karabach Agdam - Metalurg Skopje 1:0 (0:0)
Gól: 85. George
/prvý zápas: 1:0, postúpil Karabach/

F91 Dudelange - FC Milsami Orhei 0:0
/prvý zápas: 0:1, postúpilo Milsami/

Inter Turku - Víkingur Gota 0:1 (0:0)
Góly: 78. Jacobsen (z 11 m)
/prvý zápas: 1:1, postúpil Vikingur/

Levadia Tallinn - Bala Town 3:1 (2:0)
Góly: 6., 21. a 50. Hunt - 89. Jones
/prvý zápas: 0:1, postúpila Levadia/

FC Valletta - SP La Fiorita 1:0 (0:0)
Gól: 90. Zammit (z 11m)
/prvý zápas: 3:0, postúpila Valletta/
 

Vyberte región